Antoine De Spiegeleer

2017 Antoine WebsiteVan 01/01/2005 - 01/09/2005

Studeerde notenleer, muziekgeschiedenis, piano, cello, geschreven en praktische harmonie, samenspel-kamermuziek en Woord aan de stedelijke muziekacademie te Oudenaarde. Hij was er leerling van de bekende Oudenaardse componist-pianist Victor De Bo en volgde een Beethovenstage voor jonge beloftevolle pianisten bij Arnold Brendel. (Köln)

Hij studeerde aan de muziekhogeschool te Gent (notenleer, piano, muziekgeschiedenis en geschreven harmonie). Hij bekwaamde zich in koordirectie en volgde tal van cursussen en masterclasses o.m. bij Johan Duyck, Laslo Haltay (Gent 1985 / Londen 1987), Wolter Hemplick, Pierre Cao (Straatsburg 1984), Lieve Suys, Cl. Van der Vennet en Kurt Bikkembergs (1991 ).
Hij volgde zang en stemvorming en zong bij het Oudenaards Kamerkoor, Crescendo Zottegem en het Gents Madrigaalkoor. Als pianist was Antoon lid van een jazzformatie te Oudenaarde-Ename. Als gevolg van de concerten in 1995 o.a. in Arras (Fr) fungeerde hij enige tijd als gastdirigent -repetitor bij l'Orchestre de l'Ecole Nationale de Musique d'Arras, een groep jonge professionele musici uit de regio Lille (Rijsel), Villeneuve en Arras. Hij is eveneens stichter en/of eredirigent van een aantal Oost-Vlaamse koren.

Antoon was 25 jaar verbonden als leerkracht notenleer aan de gemeentelijke muziekacademie te Oosterzele.
Als koordirigent schreef hij een vijftigtal koorbewerkingen en een koorsuite, verder een 4-stemmige mis, een “étude” voor piano, een reeks zanglessen voor de notenleerklas en enkele werken voor piano en dwarsfluit. Sinds 1991 is hij stichter-dirigent van het vocaal ensemble Signum en dirigeert eveneens het koor De Wijnberg (Wevelgem). Hij is zingend lid van het Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck.